ΜΑΓΔΑ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Εκπαιδευομενη Ψυχοθεραπευτρια Gestalt

Τι ειναι η Ψυχοθεραπεια


Ο Irvin Yalom είπε: «Ο πραγματικός μου εαυτός εγκλωβίστηκε μέσα στη ζωή μου». Ίσως εκεί να πλέκεται το νήμα, που υφαίνει την επιθυμία για την ψυχοθεραπεία. Στις σύγχρονες κοινωνίες υπάρχουν πολλές ταμπέλες για να περιγράψουν εκείνη την ψυχική κατάσταση που χρήζει ψυχοθεραπείας. Η κατάθλιψη, το αυξημένο άγχος, οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, οι διατροφικές διαταραχές κοκ. Η ψυχοθεραπεία όμως δεν είναι μόνο για τις ταμπέλες. Είναι για οποιοδήποτε είδος ψυχικού πόνου, δυσκολίας στη σχέση, επαναλαμβανόμενων μοτίβων, (αυτό) καταπίεσης και ό,τι άλλο μπορεί να συμβαίνει στον καθένα.

Η ψυχοθεραπεία είναι τέχνη, είναι μια βαθειά ανάσα, ένα απάτητο μονοπάτι, μια ζωγραφιά. Η ψυχοθεραπεία είναι μια σχέση όπου, πλάι πλάι, θεραπευτής και θεραπευόμενος, θα κάνουν ένα ταξίδι ανακάλυψης και δημιουργίας. Σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες, φόβος, συνειδητοποιήσεις, και μαζί υποστήριξη και βαθειά σύνδεση.

Είναι τελικά ένα πολύ προσωπικό δώρο.


Τι ειναι η Ψυχοθεραπεια Gestalt.


Η ψυχοθεραπεία Gestalt είναι μια σχεσιακή θεραπεία. Βασίζεται στη γνήσια σχέση και επαφή που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, στην ισοτιμία μεταξύ των δύο, και στην ενεργητική παρουσία του θεραπευτή. Όλα σχετίζονται με το «εδώ και τώρα» του δωματίου, όπου μπορεί να διαπλέκονται πολλά «εκεί και τότε», με έναν μοναδικό τρόπο κάθε φορά, ή μπορεί να μεταφέρονται στη μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου σχέση. Άλλωστε το δωμάτιο, της ψυχοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο «δωμάτιο» της ζωής μας –το πεδίο όπως ονομάζεται κατά Gestalt– έχει την ενέργεια που δημιουργείται κάθε φόρα, μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων που το απαρτίζουν.

Η ψυχοθεραπεία Gestalt, ως μια ολιστική προσέγγιση, βλέπει και τον άνθρωπο ως ολότητα. Σώμα, ψυχή, συναισθήματα, αισθήσεις και σκέψη, είμαστε όλα αυτά μαζί, χωρίς κάποιο να βαραίνει και να μονοπωλεί. Η αναπνοή, το σφίξιμο, το βάρος στο στήθος, είναι κάτι παραπάνω από τη γνωστή πλέον, σωματοποίηση. Είναι μια ακόμη γλώσσα που έχουμε στο σώμα μας, και τείνουμε να τη αγνοούμε, λες και το σώμα δεν είναι κομμάτι μας.

Βασικός στόχος, λοιπόν, είναι η επίγνωση. Τι νιώθω, πως είμαι, πως είναι το σώμα μου, τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ; Πολλές φορές διαβαίνουμε τους δρόμους μας χωρίς να απαντάμε σε αυτές τις ερωτήσεις και χωρίς να επιλέγουμε. Όμως η ευθύνη της επιλογής είναι πάντα δική μας, είτε την επιλέγουμε, είτε δεν προχωρήσουμε ποτέ συνειδητά προς αυτή. Κάθε μου πράξη είναι μια επιλογή. Η μη επίγνωση του εαυτού μου είναι μια επιλογή. Και έχω δικαίωμα να κάνω όποια επιλογή θελήσω από το απέραντο των δυνατοτήτων. Αρκεί να ξέρω πως επιλέγω, γιατί αυτή ακριβώς η γνώση, ή η επίγνωση, είναι που απελευθερώνει.

Ο αυθορμητισμός, η ισορροπία και η αποδοχή χαρακτηριστικών που ενέχει ο εαυτός, το να μπορώ να εμπεριέχω και να εμπεριέχομαι, είναι όλα στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας Gestalt. Κι είναι όλα και μέσα στη διαδικασία της ζωής.

Αυτά και άλλα πολλά θα συναντήσει κανείς στην ψυχοθεραπεία.

Αν ήταν μια εικόνα θα είχε πολλά χρώματα, όλων των ειδών, και φιγούρες να κινούνται με κάθε τρόπο, σε μια συλλογική συμπαντική αρμονία.